banner

ÖZ-DE-BİR'in yeni eğitim düzenlemesine ilişkin görüşleri




İlköğretim ve eğitim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi”ne ilişkin görüşlerimiz.

ÖZ-DE-BİR23 Şubat 2012’de Mecliste Komisyon görüşmelerine başlanan  “İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kamuoyunda geniş yankı buldu ve toplumun pek çok kesimi bu düzenlemeye karşı düşüncelerini dile getirdi.

Bu teklifin gerekçelerine ve getirmek istediği değişikliklere, siyaset dışı bir yaklaşımla özellikle de eğitim bilimleri gözlüğüyle bakanların söyledikleri bizi daha doğru değerlendirmelere götürecektir.

Bu konuda, bilimsel cevap aranması gereken çok soru var:

•          Yasa teklifinin genel gerekçesinde belirtilen konuların bilimsel karşılığı var mıdır? Söz gelimi gerçekten de Yasa Teklifinde belirtildiği gibi  “... geniş bir yaş aralığında bulunan öğrencileri, bahçe, koridor, kantin, okul servisi gibi pek çok ortak yaşam alanını paylaşmak zorunda bırakmak, özellikle küçük yaştaki öğrencilerin ciddi psiko-sosyal bozukluklar yaşamasına zemin hazırlamakta” mıdır?

•          Mesleki Eğitimin geliştirilmesinin önündeki engel 8 yıllık kesintisiz eğitim midir?

Yasa teklifinde yer alan:

•          Mesleki eğitimin geliştirilmesi adına 10 yaşında mesleğe, 11 yaşında iş yaşamına/çıraklığa yöneltme, Açıköğretimi 4. sınıftan sonra örgün eğitime alternatif hale getirme, Örgün eğitim süresindeki zorunluluğu 4 yıla indirme, “Kaynaştırma Eğitimi”ne muhtaç olanları örgün eğitim yerine açıköğretime yöneltme, Bu düzenlemeye 18. Milli Eğitim Şurasında alınan kararı dayanak gösterme... vb. konuların bilimsel temellerinin sorgulanması/tartışılması gerekir.

Toplumun geniş bir kesimi, eğitimde niteliğin artırılmasını, zorunlu eğitimin 1+12 yıla çıkarılmasını, okul öncesi eğitimin de zorunlu eğitime katılmasını beklemektedir.

Kamuoyu, Yasa teklifinin alınan olumlu sonuçlara karşın okul öncesi eğitimi dışta bırakmasını, ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasının belirsiz bir zamana ötelenmesini, Milli Eğitimin plan ve strateji belgelerinde yer almayan bir düzenlemeyle karşı karşıya kalmış olmayı tasvip etmemektedir.

Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren adı üstünde “milli” olması gereken böylesi konuların toplum önünde ve açıklıkla tartışılması, üzerinde uzlaşılması demokrasi kültürümüzün gelişmesine hizmet edecektir.

ÖZ-DE-BİR, geçmişte 8 yıllık kesintisiz eğitime geçişi dershanelerin aleyhine olmasına karşın desteklemiş ülke çıkarlarını ön plana almıştı.

 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.