Uluslararası Türkçe Olimpiyatları
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 23 May 2012 10:06 tarihinde oluşturuldu
Sabah Gazetesi Yazarı Sait Gürsoy’un bugünkü yazısı.
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 30 Mayıs-14 Haziran arasında gerçekleşecek. Olimpiyatlarda yarışmak için 5 kıtadan, 135 ülkeden Türkiye'ye bin 500 genç gelecek. 41 il ve 65 sahnede yapacakları gösterilerle, yine Türkçe sevdalılarına bayram yaşatacaklar. 9 yıldır Uluslararası Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan dili, dini, rengi ve ırkı farklı binlerce Türkçe sevdalısı genç, her yıl farklı bir sloganla dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor.
Önceki yıllarda dünyaya "Sevgi dili Türkçe", "Aynı dili konuşuyoruz" , "Gelin tanış olalım" gibi anlamlı mesajlar verildi. Bu yıl "İnsanlık el ele, bayram o bayram olur" denilerek, tüm dünyaya sevgi ve kardeşlik diliyle seslenilecek. Şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20 ayrı kategoride kıyasıya yarışacak gençler, hem Türkçelerini konuşturacak, hem de yarışarak farklı kültürleri ve ülkemizi tanıyacak. Aynı zamanda 7 kıtada yaklaşık 140 ülkede Türkiye ile barış köprüleri kuran Türk Okulları; ülkemizin, Türkçe'nin ve Anadolu kültürünün, dünyanın dört yanından gelen binlerce Türkçe sevdalısı gençle buluşmasını sağlıyor. Türk okulları sayesinde, geleceğe dair daha çok umutlar besliyorum.
Barış dili Türkçe
Kültürlerin kaynaşması, farklı kültürlerden insanların anlaşması dille oluyor. Türkiye'nin dünya ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler, Türkçe öğrenen binlerce gencin mevcudiyeti, ileride dilimizin hak ettiği konuma gelebileceğini gösteriyor. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekân kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. Türkiye'nin ve Türk insanının dünyayla iletişim kurmasının zorunluluğunun farkında olmalıyız. Türkçemizi dünyada hak ettiği konuma getirmek, dilimizin daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla, böyle aktiviteler düzenlemeliyiz.
Bu güne kadar dilimize yeterince önem verilemedi. Bu gençler aynı zamanda bizim kültürümüzü tanıyarak, gönüllü elçilerimiz oluyor. Dilimizin bir sevgi dili olması, dünyanın değişik ülkelerinde gençlerce kullanılması ve gelecek nesillerin bir barış dili olarak Türkçe ile anlaşabilmesi beni çok mutlu ediyor.
(Sait Gürsoy-sabah)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
OKUL MÜDÜRÜNE 26 MİLYON TL CEZA
-
Ali Yalçın: Eğitim sisteminde önemli bir kalite sorunu var
-
AB ülkelerinde okullar açık, biz neden kapalı?
-
TÖZOK başkanlığına Zafer Öztürk getirildi
-
Eğitim dünyası acı kayıpla sarsıldı
-
TOBB'dan "fuhuş evleri" sözlerine tepki
-
TÜSİAD eğitimde gelecek senaryolarını tartıştı
-
Pandeminin ebeveyn açmazı: Ders mi oyun mu?
-
Türkiye uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 10’da
-
10 soruda TIMSS 2019 sonuçları ne söylüyor?