Dinçer’in atamasını yargı durdurdu
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 23 May 2012 11:46 tarihinde oluşturuldu
Üst düzey bürokratlarını eğitimcilerden seçmemesi nedeniyle eleştirilen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e yargıdan da eleştiri geldi.
MEB teşkilatını yeniden düzenleyen kanun hükmünde kararname (KHK) ile müsteşar yardımcılığından müşavirliğe görevlendirilen Remzi Kaya’nın iptal ve yürütmeyi durdurma istemiyle açtığı davayı sonuçlandıran Ankara 10. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurdu.
Kaya, MEB Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaparken MEB merkez teşkilatını yeniden şekillendiren 652 Sayılı KHK hükümleri uyarınca bu görevinden alındı. Müşavirliğe görevlendirme işleminin, haksız ve hukuka aykırı olduğunu ileri süren Kaya, görevlendirmenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 10. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) ardından 7 olan müsteşar yardımcılığı kadrosu 5’e düşürüldü. Salih Çelik, Sadettin Sabaz, Birol Ekici, Halis Yunus Ersöz ve Zübeyir Yılmaz’ın müsteşar yardımcılığı yapması uygun görüldü. 5 müsteşar yardımcılığından 2’sine dışarıdan atama yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ekici ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Ersöz, müsteşar yardımcısı olarak atandı.
Mahkeme: ‘Liyakat esas alınmalı’
Mahkeme kararında, “yönetim görevlerine atanmada ve bu görevlerde yükselmede kariyer ve liyakat esasları ile nitelikli personel istihdamının esas alınması gerektiği” kaydedildi. Kararda, Kaya’nın MEB bünyesinde uzun yıllar yürüttüğü başarılı çalışmalar (mesleki kariyer) dikkate alınmadan ismine müsteşar yardımcıları arasında yer verilmemesine karşın Ekici ve Ersöz’ün kadroları kendi kurumlarında kalmak üzere görevlendirme yoluyla müsteşar yardımcılığına getirildikleri ifade edildi. Kararda, “657 sayılı Kanun’da öngörülen kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı olarak davacının yerine daha önceden Milli Eğitim Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görev ile bir ilgisi bulunmayan kişilerin kurum dışından görevlendirilmesinde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmamaktadır” denildi. MEB’in mahkeme kararına Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunuyor.
(milliyet)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Dr. Turay Kesler: 2021'in eğitim markası VATAN olacak
-
OKUL MÜDÜRÜNE 26 MİLYON TL CEZA
-
Ali Yalçın: Eğitim sisteminde önemli bir kalite sorunu var
-
AB ülkelerinde okullar açık, biz neden kapalı?
-
TÖZOK başkanlığına Zafer Öztürk getirildi
-
Eğitim dünyası acı kayıpla sarsıldı
-
TOBB'dan "fuhuş evleri" sözlerine tepki
-
TÜSİAD eğitimde gelecek senaryolarını tartıştı
-
Pandeminin ebeveyn açmazı: Ders mi oyun mu?
-
Türkiye uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 10’da