Kızların önü nasıl açılır?
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 09 Mart 2012 09:40 tarihinde oluşturuldu
Nazlı Ilıcak yeni 12 yıllık zorunlu temel eğitim yasasında başörtüsü sorununu gündeme getiriyor.
4+4+4 teklifinin ilk halinde, 4'üncü sınıftan sonra öğrenciler açık öğretime gidebilecekti; okula devam mecburiyeti kalkıyordu. Bunun, kızlara başörtüsü sorununu aşma için verilen bir fırsat olduğu ileri sürüldü. Demek ki, Türkiye'de, kızların okuması önündeki engellerden biri başörtüsü. O zaman niye bunu halletmeye çalışmıyoruz? Laikliğin en katı olduğu Fransa'da dahi özel okullarda dini sembol yasağı yok. Yasak kamu okullarıyla sınırlı. Bizde de, ilk günden itibaren, isteyen kız, başörtüsüyle okula gidebilsin; ama özel okula.
Bir başka mâni de, karma okul. Bazı aileler kızlarının erkeklerle karışık okumasını istemiyor. O zaman, kız liselerinin de hayatiyetini sürdürmesine fırsat verilmeli. Oysa, bizim Notre Dame de Sion bile, erkeklere açıldı. Tabular yüzünden, hep dolambaçlı bir yol tercih ediliyor. İmam Hatiplerin orta kısmı açılsın. Ama bunu bir eğitim reformu paketi içinde sunmaya gerek yok. Reformu ayrıca tartışalım. Bunun yanı sıra, düz liselerdeki seçmeli dersler arasına Arapça ve Kur'an okuma gibi İmam Hatiplerin orta kısımlarında tedris edilen dersler konulsun; din eğitimi almak isteyen çocukların tek çaresi İmam Hatip olmasın. Alevi gruplara da, isterlerse din eğitimi verilsin. Fakat mecburi din dersi anayasadan çıkarılsın.
Nazlı ILICAK (Sabah Gazetesi)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Dr. Turay Kesler: 2021'in eğitim markası VATAN olacak
-
OKUL MÜDÜRÜNE 26 MİLYON TL CEZA
-
Ali Yalçın: Eğitim sisteminde önemli bir kalite sorunu var
-
AB ülkelerinde okullar açık, biz neden kapalı?
-
TÖZOK başkanlığına Zafer Öztürk getirildi
-
Eğitim dünyası acı kayıpla sarsıldı
-
TOBB'dan "fuhuş evleri" sözlerine tepki
-
TÜSİAD eğitimde gelecek senaryolarını tartıştı
-
Pandeminin ebeveyn açmazı: Ders mi oyun mu?
-
Türkiye uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 10’da