banner

SBS’nin yerine yapılacak sınavın detayları




Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, SBS’nin (Seviye Belirleme Sınavı) önümüzdeki yıl son kez yapılacağını açıkladı ama bu sınavın yerine uygulanacak sistemle ilgili pek de ipucu vermedi. Eğitimcilere, 2014’te uygulanabilecek yeni sistemin neler olabileceğini sorduk.

SBS’nin yerine ne geliyorMilli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız’ın SBS’nin bu yıl son kez yapılacağını açıklaması üzerine, yerine hangi sistemin getirileceği merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, SBS’nin gelecek yıldan itibaren şeklinin değişeceğini söyledi. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip ise “SBS kalkacak ama bunun yerine yeni bir sınav gelecek endişesi taşınmasın. Burada yeni bir sınav gelmeyecek” dedi. Asıl önemli olanın okullar arasındaki kalite farkını ortadan kaldırmak olduğunu belirten eğitimciler ise, sınavların okullar arasındaki eşitsizlik nedeniyle olduğunu savunuyor.

Türkiye Özel Okullar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, “Kalite sorununun çözülmesi için 10 yıl gerekli. SBS’nin kaldırılacağı yönünde yapılan açıklamalar çok iddialı” diyor. Eğitim Reformu Girişim (ERG) Koordinatörü Batuhan Aydagül, eğitim ile ilgili sorunların tespitinin doğru yapılmadığı sürece izlenecek yolların hiçbirinin çözüme götürmeyeceğini söylüyor. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Eğitim Direktörü Bekir Gür ise SBS yerine az sayıda liseye öğrenci seçmek için başka bir sınav yapılabileceğini belirtiyor ama bu sınavın bütün liselere öğrenci seçecek SBS tarzında olmaması gerektiğini vurguluyor.

Önemli olan kalite farkını kaldırmak

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı) Önemli olan okullar arasındaki kalite farkını ortadan kaldırmak. Kimse yanlış anlamasın ama Artvin Şavşat’ta bir okulda verilen notlar ile, İstanbul Şişli’deki bir okulda verilen notlar aynı mı? Öncelikle bu sorun ortadan kalkmalı. Okullarda verilen notlar sağlıklı değil, herkese 100, 100, 100 veriliyor. Temel sorun bu. Bunun çözülmesi için de Milli Eğitim Bakanlığı çok büyük bir bütçe ayırıp, ‘okullar arasındaki kalite sorununu çözeceğiz’ dese bile bu 10 yıllık bir süreç gerektirir. Bu yıl SBS’yi kaldırıp, önümüzdeki yıla kadar bu sorun çözülecek mi? Yani bir sınav yapılmalı, ama bu belki birkaç sınav şeklinde olur. Örneğin öğrenci yıl içinde bu sınavlara girer, hangisinden daha başarılı olursa o dikkate alınır. Ayrıca ‘SBS önümüzdeki yıl son kez yapılacak’ demek çok iddialı bir laf. Sınavın kalkacağını duyan veli, öğrencisini çalıştırmayı bırakır. İki sene sonra MEB kalkıp, ‘başka bir sınav yapacağız’ derse veli de haklı olarak ‘Sınav olmayacak dediniz, ben çocuğumu çalıştırmadım. Hakkım yendi’ deme hakkına sahip olur. O yüzden ‘Bir sonraki yıl SBS kalkabilir’ demek belki daha doğru bir ifade olurdu.

SBS’nin kalkması doğru bir karar

Bekir Gür (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Eğitim Direktörü) SBS, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesine  paralel olarak, ögrencilerin akademik bir eğitim almalarının neredeyse ön şartı haline geldi. Bu haliyle bir sınavın sürdürülmesi son derece sakıncalı. Çünkü öğrencilerin 14 yaşındaki performansları, daha sonraki başarılarını önemli ölçüde belirliyor. SBS yerine az sayıda liseye öğrenci seçmek için bir sınav yapılabilir. Ama bu sınav, bütün liselere öğrenci seçecek SBS tarzında olmamalı. Yani fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerine sınavla öğrenci almaya devam etmesinde yarar var. Genel liselerden çok daha iddialı bazı liselerin var olması, hem üstün derecede başarılı öğrencilerin motivasyonunu sağlamak, hem de uluslararası yarışmalara ve olimpiyatlara öğrenci hazırlamak açısından önemli. Önümüzdeki yıl bütün genel liselerin Anadolu Liselerine dönüştürülmesi tamamlanmış olacak. Bu dönüşümün tamamlanmasından sonra Bakanlığın SBS’yi kaldırması yerinde bir karar.

SBS, eşitsizlik olduğu için var

Batuhan Aydagül (Eğitim Reformu Girişim (ERG) Koordinatörü) Eğitim sistemimizde sorun sınavlar değil. Okullar arasında eşitsizlik olduğu için sınav var. Eğitim ile ilgili sorunları doğru tespit etmediğimiz sürece izleyeceğimiz yolların hiçbirisi bizi çözüme götürmeyecek. Ortaöğretimde okullar arasında kalite farkı var. Milli Eğitim Bakanlığı öncelikle kaliteli eğitimi daha eşit, daha yaygın bir şekilde öğrenciye ulaştırma yollarını aramalı. Bunlar olduktan sonra geçiş sistemi ile ilgili sürdürülebilir, adil ve eğitimi kuvvetlendirici bir yol tasarlanabilir. Bunlar olmadan yapılan çalışmaların bize çözüme götürüp götürmeyeceği soru işareti.                       

Kısa kısa

- 4+4+4 yeni eğitim sisteminde ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrenciler için TÜBİTAK, 22 ayrı çocuk şarkısı hazırlattı. Hayvanları, vücudu, mevsimleri, okulu tanıtan şarkılar, stüdyoda profesyonel sanatçılar tarafından yapıldı. İnternet üzerinden tüm öğretmenlerin kullanımına açılması planlanan şarkıların ikinci dönem müfredatına uygunları da yapılacak. İlerleyen zamanlarda İngilizce çocuk şarkıları da hazırlanacak.

- 3 Eylül’de başlayan üniversite kayıt süreci 7 Eylül Cuma akşamı sona erecek. 2012-ÖSYS yerleştirme sonuç belgesi, diplomanın aslı, nüfus cüzdanı ve ikametgâh belgelerinizi unutmayın.(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.