Cumhuriyetin 99. Yılında Tarihi Okullar
- Ayrıntılar
- Kategori: Alparslan Dartan
- Cuma, 28 Ekim 2022 12:35 tarihinde oluşturuldu
Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı
Okullar, bir toplumun sosyalleşmesinde ve değerlerinin bireylere aktarımında en önemli kurumlardan birisidir. Puzzle’ın her bir parçası toplumun tüm parçalarını yansıtırken bitmiş hali bir toplumun bütünsel yansımasıdır. Bu parçalar hem birbirleriyle, hem de bütünle ilişkilidir, parçaların birindeki boşluk bütünü etkiler, eğitimde başlatılan her bir değişim de sosyal yapının diğer parçalarını değişim yönünde etkilediği gibi kendisi de sürekli olarak diğer parçalarda meydana gelen değişimlerden etkilenir; bu etki karşılıklıdır.
Okullar kabuk değiştiren sosyal hayatın ve devlet anlayışının içerisinde işlevleri bakımından eskisi kadar tek çıkış yolu olmadıklarından varlıklarını sürdürebilmek için daha fazla yaratıcı daha fazla dinamik daha fazla üretken ve daha fazla rekabet gücüne erişebilmelidirler. Bunun gerçekleşmesi için mevcut değişimlere, gelişmelere bu güne kadar cevap verebilmiş toplumun önceliklerini önceden keşfetmiş ve tüm yıpratıcı sarsıntılara cevap verebilmiş, tarihsel birikimlerini doğru yönde kullanmış ve halen ayakta kalabilmiş güçlü, kimlikli ve tarihi okulların neyi nasıl yaptıklarına bakmak gerekir.
Tarihi okulların geçmişine bakarsanız hem toplumu oldukça etkilemişlerdir hem de toplumların ve dünyanın geçirdiği evrimsel değişimlerin önceden fak edebilmiş ve ona göre kendilerini yenileyebilmiş olduklarını görürsünüz. Bu okullar toplumsal değerleri, cumhuriyetin vazgeçilmez ilkelerini, geçmişin birikimini, bugünün deneyimi ile geleceğin inşasına yaptıkları katkıları ile Cumhuriyet öncesi kurulmuş ya da Cumhuriyet ile yaşıt eğitim kurumları olarak ülkemizin en değerli eğitim kurumları arasında yer alırlar.
YÜZYILLIK OKULLARIN SORUMLULUĞU
Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yılında değişen ve gelişen dünyada gelişmelere ayak uydurabilen, çağın beklentilerine cevap verebilen, araştıran, sorgulayan ve özgüven duygusu gelişmiş bireyler yetiştirmek, değerlerimizi geçmişten bugüne, bugünden de ileriye taşınmasına aracılık etmek tarihi okulların da içerisinde olan eğitim kurumlarının asli görevleri arasındadır. Özellikle kuruluşları itibari ile tarihe tanıklık eden geçirdiği tüm değişimlere göğüs germiş ve bugüne kadar varlığını sürdürebilmiş yüz yıllık okulların geçmişi bugüne, bugünü ise geleceğe taşıma sorumlulukları bulunuyor.
Sosyal, siyasal, ideolojik ve ekonomik değişimlerin ülkelerin sınırlarını, dillerini, coğrafyalarını, kültürlerini değiştirdiği bu çağda hep ayakta kalabilmek güçlü kimliklerle gerçekleşebilir. Eğitim kurumlarının bir duruş sergilemesi de ancak süreç içerisinde geliştirdikleri kimliklerinde hayat bulur.
Öğretmenlerle öğrencilerin bir arada yarattıkları sinerji, aralarında kurdukları mistik bağ ve dinamik ilişki de aslında bir okul çatısı altında kuşaklar arası bir alışverişi simgeler. Bu okullardaki öğretmenlerin niteliği ve kalitesi onları dünü bugüne, bugünü de geleceğe taşıyacak olan eğitimsel ve kültürel mirasın gerçek sahipleri olan öğrencileri yetiştirme işinde öncü olmalarını sağlamıştır.
Dünden bugüne “iyi okul” geleneğini en iyi şekilde temsil eden bu tarihi kurumların varlıkları, ülkemizde bu gerçek eğitim sahnesinin yaratıcıları olan öğrenci ve öğretmenler için anlamlı ve değerlidir. Bu kurumlar, kurucularının çizdiği yolda belirlediği ilkelerden bugün de ayrılmadan ileriye dönük yüzleriyle Cumhuriyetin bilime ve eğitime olan inancına ortak olarak ortaya koydukları vizyon ve misyonlarıyla yolculuklarına devam ediyorlar.
TÜRKİYE MOZAİĞİ OKULLAR
Tarihleriyle geçmiş birikimleriyle öğrenci ve veli yapıları ile bu okullar aslında küçük bir Türkiye mozaiğine de benzetilebilir, yıllar içerisinde iç ve dış paydaşlarıyla birlikte ortaya koydukları ürünlerle, yaratılan güven duygusu onları tercih edilen kurumlar olmayı, diğerlerinden bir adım önde olmalarına olanaklı kılmıştır. Yıllar içerisinde kendi koydukları değerlere ve ilkelere bağlılıklarıyla, elde ettikleri başarılarla da bir markaya da dönüşmüşlerdir bu kurumlar.
Cumhuriyetle yaşıt ya da Cumhuriyetle büyümüş bu okulların önemli artılarından biri de velileri ile doğru zeminde ve doğru zamanda kurdukları iletişim ve işbirliği becerileridir. Mevcut öğrencileri ve velileriyle kurdukları iletişim, eğitim ve öğretim süreçlerinde kurguladıkları eğitim metotları ve uygulamalarıyla ve geçmiş mezunlarının verdikleri destekle büyük bir ailenin parçası olduğunuz duygusunu verirler size.
Sınırlarını ve sorumluluklarını bilerek velileriyle gerçekleştirdikleri işbirlikleri uzmanlıklarının farkındalıkları ile yarattıkları rahat ve özgür davranma yetkinlikleri öğrencilerinin başarısını artırmakta ve kendilerine duyulan güven ortamını pekiştirmektedir. Bu kurumlar gerektiği kadar açık ve şeffaf, gerektiği kadar da sorumluluklarının eşit paylaşımını önemsemektedirler. Bu da karşılıklı güven ilişkisini ve başarıyı beraberinde getirmektedir.
Cumhuriyet bir yönetim tarzı olarak ülkenin genlerine ne kadar nüfuz edebilmişse tarihi okullarımızın geçmişten günümüze deneyimleri ile de o kadar eğitim sistemine nüfuz etmişlerdir.
Cumhuriyetin tarihi kimlikleri olan eğitim kurumlarının tüm güçlü geçmişlerine rağmen düne değil bugüne ve geleceğe odaklanmayı, hep ilerlemeyi, geri bildirim almayı ve vermeyi alışkanlık haline getiren bir kültürleri vardır.
Cumhuriyetin “fikri hür vicdanı hür” nesiller yetiştirme ilkesine bağlılıklarıyla, akademik, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda elde ettikleri başarılarıyla, yarattıkları güven duygusuyla, günümüz gerçeklerini iyi analiz etmeleriyle, ileriye dönük gelişimi ve dönüşümü gerçekleştirebilmek için kurdukları ve sürdürdükleri güçlü akademik kadrolarıyla ve güçlü destek birimlerine sahip olmayı önemsemeleriyle tüm eğitim kurumları için de önemli rol modeldirler de aynı zamanda.
Çınar ağacının kökleri gibi sağlam, dalları gibi güçlü, yaprakları gibi canlı, Cumhuriyetin kuruluşu öncesinden bugüne sert rüzgârlara ve zorlu koşullara dayanmayı bilmiş, gücünü ve kuvvetini ilkelerinin ve hedeflerinin gücü ile birleştirmiş eğitim kurumlarıdırlar bu eğitim çınarları.
Eğitimini üstlendikleri çocukları ve gençleri yetiştirirken, onlarda görmek istedikleri özgüveni ve adalet duygusunu, fiziksel ve ruhsal dayanıklılık becerileri gelişmiş olma halini kurum olarak kendi geçmişi, bilgi ve birikiminin süzgecinden geçirmiş, özümsemiş ve deneyimlemiş eğitim kurumlarıdır; eğitimin temel direkleri olan bu tarihi kurumlar.
Varsayımlarla bugünden yarını değerlendirebilmemiz mümkün olmamakla beraber, bilim insanlarının yol göstericiliğine uymak ve planlamaların bilimsel verilerin ışığında gerçekleştirilmesi Milli Eğitimimizin ve okullarımızın referans ve çıkış noktası olmalıdır.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Alparslan Dartan İstanbul PDR Şube Başkanı
28.Ara.2022
Yükseköğretim Kurulunda Girdi Esaslı Düzenlemelerin Yansımaları
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretimdeki eğitim kalitesini yükseltmek için “süreç odaklı düzenlemeler ve çıktı esaslı düzenlemeler" olmak üzere üç...
22.Kas.2022
Eğitimde kurumsal hafıza ve sürdürülebilir politikalar özlemi
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Evet, ana başlıkları ile çok değil son üç Milli Eğitim Bakanı’nın öğretmen yetiştirme politikalarından, öğretmenlerin özlük haklarına ve öğretmenlik mesleğinin...
28.Eki.2022
Cumhuriyetin 99. Yılında Tarihi Okullar
Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Okullar, bir toplumun sosyalleşmesinde ve değerlerinin bireylere aktarımında en önemli kurumlardan birisidir. Puzzle’ın her bir parçası toplumun tüm...
26.Eyl.2022
EĞİTİMİN PANORAMASI
Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Millî Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2021-2022 verileri ışığında EĞİTİMİN PANORAMASI 2022 -2023 eğitim ve öğretim yılı, 12 Eylül 2022 Pazartesi günü...
22.Ağu.2022
Öğretmenler ayrıştırılıyor mu?
Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Son zamanlarda öğretmenler arasında Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı “Uzman Öğretmenlik / Başöğretmenlik Eğitim Programı ve Yazılı Sınav Takvimi”ne...
18.Tem.2022
Üniversite Yaşamı ve Çoklu Kariyer Fırsatları
Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Çocukken büyüklerimiz hepimize “Büyüdüğünde ne olmak istersin?” sorusunu sorardı. Bizler o zamanlar neredeyse ezberlemiş gibi hep aynı cevapları...
25.May.2022
Eğitimde Demokratik ve Katılımcı Bir Yönetim
Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Günümüzde teknolojik gelişmelere ve dijitalleşen dünya düzenine rağmen eğitim ve öğretim faaliyetleri ve eğitim liderliği etkileşim ve psikolojiye...
06.May.2022
Dondurulmuş gençliğin YKS Sınavı
Alpaslan Dartan - PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi artı eğitim dergisinin bundan önceki sayısında eğitimin gündemini oluşturan Yükseköğretim Kurulu’nun Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı TYT...
14.Mar.2022
Yükseköğretimin Nicelik değil Nitelik sorunu var!
Alpaslan Dartan - PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi Yükseköğretim Kurulu’nun Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı TYT ve AYT baraj puanları uygulamasının kaldırılması son yıllarda yapılan...
25.Şub.2022
Eğitimde Yönetim ve İletişim Becerilerinin Önemi
Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Danışmanı Eğitim alanında iç içe geçmiş sorunlar yumağı içerisinde uzun zamandır eğitimin yönetimi konusunda belirli aralıklarla kendi gözlemlerimi notlar...
21.Eki.2021
Eğitim sektörü kaliteyi artırmanın yolunu bulmalı
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı artı eğitim Dergisinin Ekim sayısının konusu eğitim sektöründe büyüme dönemine girilmesi, sektörde pandemi döneminde yaşanan daralmanın nasıl aşılmaya...
23.Eyl.2021
Normal iyidir, Normalleşmek de…
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanıİkibinyirmibir yılının dokuzuncu ayının altıncı günü yani içerisinde bulunduğumuz bu ay okul çağında bulunan yaklaşık ondokuzmilyon öğrenci ve...
29.Ağu.2021
Milli Eğitim bir mutabakat işidir, ortak payda işidir... Olmadıkça!
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı AK Parti, 3 Kasım 2002 yılında Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında katıldığı ilk genel seçimlerde yüzde 34,28 oy oranıyla...
24.Tem.2021
Eğitimde sınavların gölgesi, okulların bugünü ve geleceği
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Bugünün değil belki ama geleceğin okulu bugünkünden farklı olmalı. Ama bu nasıl olmalı? Değişimin hızlı, üretilenlerin çabuk tüketildiği,...
18.Haz.2021
Telafide ben de varım! Ama nasıl?
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Siz Telafide var mısınız? Türkiye’nin eğitimde telafide yol haritası var mı? Bence hem var hem de yok, telafi...
25.May.2021
Ruh sağlığını korumak mı? Sınav başarısını kovalamak mı?
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Bir eğitimci, okul yöneticisi, psikolojik danışman ve bir baba olarak bu sorunun bana özel kişiselleştirilmiş cevabı olarak önceliğim...
17.Mar.2021
“Salgın Sınıfı” ve Eğitimde Fırsat Eşitliği
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Covid 19 pandemisi nedeniyle zorlu bir yılı geride bırakmaya hazırlanan eğitim dünyası, geleceğe umutla bakabilmeyi istiyor. Bu hastalığın...
19.Şub.2021
Pandemi Döneminde okullar, öğrenciler ve veliler
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Toplumun hemen her kesiminin eğitim ve eğitim sistemi ile ilgili kendine özgü bir görüşü bulunuyor, 83 Milyon nüfuslu...
23.Oca.2021
2021'de eğitimde ne yaşadık ne öğrendik?
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı "Umut tuz gibidir, insanı doyurmaz ama ekmeğe tat verir..." Hayat = okuldur derken inandığımız bu gerçeğin altını doldurmak gerekiyor....
23.Ara.2020
2019 ve 2020 MEB İdare Faaliyet Raporu
Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı * Öğretmenlik mesleğinin toplumsal statüsü güçlendirilecektir. * Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacaktır. Belirli tarihler, zaman dilimleri vardır sizi üzen ya da...
Yükseköğretim Kurulunda Girdi Esaslı Düzenlemelerin Yansımaları
Eğitimde kurumsal hafıza ve sürdürülebilir politikalar özlemi
Cumhuriyetin 99. Yılında Tarihi Okullar
EĞİTİMİN PANORAMASI
Öğretmenler ayrıştırılıyor mu?
Üniversite Yaşamı ve Çoklu Kariyer Fırsatları
Eğitimde Demokratik ve Katılımcı Bir Yönetim
Dondurulmuş gençliğin YKS Sınavı
Yükseköğretimin Nicelik değil Nitelik sorunu var!
Eğitimde Yönetim ve İletişim Becerilerinin Önemi