ODTÜ’den hukuk dışı uygulamalara tepki
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 07 Ağustos 2012 16:10 tarihinde oluşturuldu
ODTÜ Senatosu bir açıklama yayınlayarak bilim insanlarını, öğrencileri ve basın mensuplarını hedef alan uygulamalara tepki gösterdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ( ODTÜ ) Senatosu 31 Temmuz 2012 tarihinde yaptığı toplantının ardından bir açıklama yayınlayarak bilim insanlarını, öğrencileri ve basın mensuplarını hedef alan tutuklamalara, soruşturmalara ve baskılara tepki gösterdi. Türkiye ’de yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekilen açıklamada, “Hangi gerekçeyle yargılandıkları belli olmayan öğrenci, bilim insanı, basın mensubu ve kamu görevlisi sayılarının sürekli olarak artması kaygıyla izlediğimiz gelişmeler arasındadır” denildi.
ODTÜ Senatosu'nun açıklaması şöyle:
"Orta Doğu Teknik Üniversitesi Senatosu'nun 31 Temmuz 2012 tarihinde yapmış olduğu toplantıda aldığı karar doğrultusunda aşağıdaki duyuru kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Ülkemizde süregelen kimi soruşturma, tutuklama ve baskılardan hak ve özgürlüklerin de yara aldığı bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda, bilim insanlarına, öğrencilere ve basın mensuplarına yönelik bu tur uygulamalarla akademik değerlerin ve ifade özgürlüğünün gerilediği görüşü yurt içinde ve yurt dışındaki akademik çevrelerde de yaygın olarak paylaşılmaktadır.
Haberleşme özgürlüğünün yaygın bir biçimde ihlal edildiği endişesi, iddianamelerde delil olarak kullanılan bazı belgelerin gerçek olmadığına yönelik tespit ve kanıtlar, hangi gerekçeyle yargılandıkları belli olmayan öğrenci, bilim insanı, basın mensubu ve kamu görevlisi sayılarının sürekli olarak artması kaygıyla izlediğimiz gelişmeler arasındadır.
Kendi iradesi ile yurt dışından gelerek ifade veren ve bulunduğu konum itibarıyla delil karartması mümkün olmayan insanların bile tutuklu olarak yargılanmaları ve tutukluluk sürelerinin kabul edilemez şekilde uzaması ile yargılama sürecinin kendisinin bir cezalandırma aracı haline gelmesi, ülkemizde ağır bir baskı ortamı oluşturmakta ve kamu vicdanını rahatsız etmektedir. Üçüncü yargı paketi, bu sorunları ortadan kaldırmamıştır.
Temel hak ve özgürlüklere saygı, farklı görüşlere tahammül, çoğulculuk, açıklık, hukukun üstünlüğü gibi demokrasi ilkelerinin ülkemizde tam olarak hayata geçirilememesinden büyük kaygı duyuyoruz. Son dönemlerde genel uygulama haline gelen tutuklu yargılamalara, uzun süreli tutuklamalara, baskı unsuru haline gelen yaygın dinleme, sorgulama ve kovuşturmalara son verecek, 2000'li yıllarda ülkemizi hala insanların fikir suçlarından ötürü yargılandığı bir ülke görünümünden kurtaracak, uluslararası standartlara uygun adil yargılanma koşullarını gerçekten sağlayacak adımların en kısa sürede atılmasını öncelikle bekliyor, hak ve özgürlükler alanının evrensel değerlere uygun biçimde düzenlenmesini istiyoruz." (www.t24.com.tr)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Bakan Tekin'den öğretmenlere alan değişikliği müjdesi
-
Mektebim Koleji, İş Dünyası Kurulu ile öğrencilere girişimciliğin kapısını açacak
-
Cumhuriyetin 100. Yılında açılan okullara "100. YIL TABELASI"
-
Öğrenciler, siber tehlikelere karşı bilinçleniyor
-
Geleceğin şampiyonları Ekol Spor Lisesi’nde yetişecek
-
Birlikte geleceğe yürüyoruz: Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında
-
Gençlere bırakacağımız tek miras Cumhuriyet’tir!
-
Özel okul derneklerinden ortak açıklama: Eğitim desteklenen sektörler arasına alınmalı
-
10. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Özel okullar ayakta kalabilmek için yine kendi yağında kavrulacak!