İmam Hatip okulları tekrar yükselişe geçiyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cumartesi, 11 Ağustos 2012 12:18 tarihinde oluşturuldu
Bakanlığın tespitlerine göre, katsayı kararından önce öğrencilerinin yüzde 75'ini 4 yıllık fakültelere yerleştiren Anadolu İmam Hatip liseleri, katsayı kararının uygulandığı dönemde bu oranı yüzde 25'e düşürdü.
Katsayı kararının kaldırılması ve devamında 4+4+4 sisteminin devreye girmesiyle birlikte bakanlığın yaptığı analiz çalışmalarına göre, katsayı kararı öncesinde öğrencilerinin yüzde 75'ini 4 yıllık fakültelere yerleştirmeyi başaran Anadolu İmam Hatip liseleri, katsayı kararıyla bu oranı yüzde 25'e düşürdü.
Katsayının kaldırıldığı yeni dönemde lisans bölümlerine yerleşen öğrencilerin oranı yeniden arttı ve yüzde 70'lere ulaştı.
İmam Hatip okullarına ilişkin 3 kırılma noktası
Anadolu İmam Hatip okullarının ilk dönemi, katsayı kararının öncesi, 1990-1998 yılları arası dönemde bu okuldan mezun olanların yüzde 75'i 4 yıllık fakültelere yerleşirken, sadece yüzde 25'i açıköğretim ve meslek yüksekokullarına geçiyordu. Öğrencilerin yüzde 22'si İktisadi ve İdari Bilimler, yüzde 11'i Fen-Edebiyat, yüzde 7'si ise İlahiyat ve Mühendislik bölümlerini kazanıyordu. Hukuk fakültelerini kazananların oranıysa yüzde 6'ydı.
Ardından 1999-2008 yılları arasında uygulanan katsayı kararı alındı. O dönemde Anadolu İmam Hatip liselerinin başarı oranı düştü. Öğrencilerinin sadece yüzde 25'i 4 yıllık fakültelere yerleşebildi. Geriye kalan yüzde 75'i ise açıköğretim veya meslek yüksekokullarına geçti.
2009-2011 yılları arasında katsayı kararının kaldırılmasıyla birllikte Anadolu İmam Hatip okulları bir kez daha yükselişe geçti. Öğrencilerinin yüzde 34'ü İlahiyat Fakültelerine, yüzde 35'i ise 4 yıllık fakültelere yerleşti. Açıköğretim ve meslek yüksekokullarına yerleşenlerin oranı da yüzde 30'lara geriledi.
Bakanlığın analizine göre, sınavsız girilen İmam Hatip Liseleri ise Yükseköğretime geçişte hiçbir zaman ciddi bir başarı gösteremedi. Ne katsayı öncesinde ne de sonrasında 4 yıllık fakültelere girenlerin oranı yüzde 50'lere bile ulaşamadı.
(cnntürk)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
OKUL MÜDÜRÜNE 26 MİLYON TL CEZA
-
Ali Yalçın: Eğitim sisteminde önemli bir kalite sorunu var
-
AB ülkelerinde okullar açık, biz neden kapalı?
-
TÖZOK başkanlığına Zafer Öztürk getirildi
-
Eğitim dünyası acı kayıpla sarsıldı
-
TOBB'dan "fuhuş evleri" sözlerine tepki
-
TÜSİAD eğitimde gelecek senaryolarını tartıştı
-
Pandeminin ebeveyn açmazı: Ders mi oyun mu?
-
Türkiye uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 10’da
-
10 soruda TIMSS 2019 sonuçları ne söylüyor?