Çocuk Vakfı’ndan MEB’e 'üstün yetenekli' eleştirisi
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 24 Ocak 2013 10:59 tarihinde oluşturuldu
ÇOCUK VAKFI'ndan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı, üstün yetenekli çocukların eğitimine yönelik çalışmaları kapsayan, “Üstün Yetenekli Bireyler Strateji Ve Uygulama Planı”na eleştiri geldi.
ÇOCUK VAKFI’ndan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı “Üstün Yetenekli Bireyler Strateji Ve Uygulama Planı”nın zekâ ve yetenekli bireyi etiketleyici bir anlayışa göre hazırlandığı 1960 model bir belge olduğu belirtildi. Ayrıca Çocuk Vakfı, Stratejik Plan özelliği taşıyan bu belgenin ülke ölçekli politika ve stratejik düşünceden yoksun olduğunu, üstün yetenekli bireylerin eğitimini MEB ile sınırlı tutan ve uygulanabilir olmayan bir belge özelliği taşıdığını ifade etti.
Çocuk Vakfı’ndan yapılan açıklama şöyle;
“Üstün Yetenekli Bireyler Strateji Ve Uygulama Planı 2013-2017 Belgesi” ile ÇOCUK VAKFI’nın 2004 yılından bu yana sürdürdüğü çalışmalarla ilgisi yoktur
Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlığında 15 Ocak 2013 tarihinde toplanan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nca kabul edilen “Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017 Belgesi” Millî Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanmış ve sonuçlandırılmıştır. Bu belge, MEB, Marmara Üniversitesi, Çocuk Vakfı’nın TUBİTAK-TÜSSİDE’nin danışmanlığında 2004 yılından bu yana sürdürülen ve 29 Eylül 2011 tarihinde sonuçlandırılan I. Türkiye Yeteneklerin Geliştirilmesi Stratejisi ve Uygulama Planı 2012-2016 Belgesi ile gerekçesi, amacı ve işlevi bakımından farklı yaklaşımı içermektedir.
Kabul edilen Strateji Belgesi, zekâ ve yetenekli bireyi etiketleyici bir anlayışa göre hazırlanmış 1960 model bir belgedir. Stratejik Plan özelliği taşıyan bu belge ülke ölçekli politika ve stratejik düşünceden yoksun olduğu gibi, üstün yetenekli bireylerin eğitimini MEB ile sınırlı tutan ve uygulanabilir olmayan bir belge özelliği taşımaktadır. Bu çerçevede gerekli açıklamalar ayrıca yapılacaktır.
Türkiye, yetenekleri öldüren bir ülke olmaya devam etmektedir. Yeteneklerin gelişmesine yönelebilmek Devlet-Hükümet, Üniversite ve Toplum’dan oluşan üç uyurların uyanması ile mümkün olabilir. BTYK’nın kabul ettiği Strateji Belgesi’nin, başuyutucu vasat eğitim bürokrasisi ve yönetiminin Ankara boyasına boyadığı bir belge olmaktan öte bir anlamı da yoktur.
Çocuk Vakfı, yetenekleri geliştiren bir ülke hayali için aynı kararlılıkla çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.
Saygı ile kamuoyuna duyurulur…
ÇOCUK VAKFI
Erişim İçin:
- 1.MEB Yetenekli Bireylerin Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017 ( 15 Ocak 2013 ) ( www.tubitak.gov.tr )
- 2.MEB, Çocuk Vakfı, TÜBİTAK-TÜSSİDE’nin 29 Eylül 2011 tarihinde sonuçlandırdığı I. Türkiye Yeteneklerin Geliştirilmesi Stratejisi ve Uygulama Planı 2012-2016( www.cocukvakfi.org.tr ; Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma Merkezi Bölümü )
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
OKUL MÜDÜRÜNE 26 MİLYON TL CEZA
-
Ali Yalçın: Eğitim sisteminde önemli bir kalite sorunu var
-
AB ülkelerinde okullar açık, biz neden kapalı?
-
TÖZOK başkanlığına Zafer Öztürk getirildi
-
Eğitim dünyası acı kayıpla sarsıldı
-
TOBB'dan "fuhuş evleri" sözlerine tepki
-
TÜSİAD eğitimde gelecek senaryolarını tartıştı
-
Pandeminin ebeveyn açmazı: Ders mi oyun mu?
-
Türkiye uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 10’da
-
10 soruda TIMSS 2019 sonuçları ne söylüyor?