Okullarda dağıtılan tabletler sınıfta kaldı!
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 27 Şubat 2013 08:42 tarihinde oluşturuldu
Fatih Projesi beklenildiği kadar etkili olmadı mı? Yapılan bir anket projenin beklenildiğinin aksine başarıyı artırmadığını nedenleriyle ortaya çıkardı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 4 bin öğrenci ve 500 öğretmenle yaptığı 'Fatih Projesi' anketinden şoke edici sonuçlar çıktı: Tablet ve akıllı tahta başarıyı arttırmazken içerik zayıf. Projeyle hedeflenen problem çözme, sorgulama, dili etkin kullanma becerisine katkısı az.
Tabletli eğitim ‘Fatih Projesi’ne ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ‘E-İçerik İhtiyaç Analizleri’nde, projeyi sorgulatan sonuçlar ortaya çıktı. Hedeflenen öncelikli becerilerden sadece ‘teknoloji okuryazarlığı’nda sorun yok; ‘problem çözme’, ‘dili etkili kullanma’, ‘sorgulama’, ‘yaratıcılık’, ‘eleştirel düşünme’, ‘hayat boyu öğrenme’, ‘bilgi okuryazarlığı’, ‘sosyal sorumluluk’ ve ‘takımla çalışma’ becerilerinde ise sonuçlar olumsuz. Projenin esas unsurlarından tabletlere yüklenen ders içerikleri hem öğrenci hem de öğretmenler tarafından yetersiz bulunuyor.
52 okulda başlamıştı
Geçen eğitim yılının ikinci yarısıyla birlikte 17 ilde başlatılan pilot uygulama kapsamında 52 okulda 9. sınıflara 1496 akıllı tahta yerleştirilmiş ve 12 bin civarında tablet dağıtılmıştı. Akıllı tahta ve tabletlerin gönderilmesine karşın sınıflarda bu teknolojinin hayata geçirilmesini sağlayacak kablolama için aylar sonra ihaleye çıkılmıştı. Resmi törenler için bazı sınıflar hızla düzenlenerek ‘tabletli eğitim’ başlatılmıştı. Teknik sorunlar e-içerikler konusunda da ortaya çıkmış; ön hazırlık evresi beş aydan daha kısa bir süre olması nedeniyle z-kitap denilen zenginleştirilmiş içerikli kitaplar, animasyonlar ve benzeri eğitici içerikler yetersiz kalmıştı.
Bakanlığın anketinde pilot uygulama kapsamındaki öğrencilerden 4 bin, öğretmenlerden de 500’ünün görüşleri alındı. Çalışmanın sonuçları tabletli eğitimin, eğitim sürecinde kazanılması gerekli beceriler açısından sınıfta kaldığını gösterdi. Öğrenci ve öğretmenlerin çoğunluğu tabletli projenin içerik açısından zayıf olduğunu, başarıyı arttırmadığını, problem çözme ve dili etkili kullanma yeteneğine önemli katkı sağlamadığını belirtti.
Öğrenci ve öğretmenler ‘sorgulama’ becerisine de tabletli eğitimin katkı sunmadığı görüşünde.
Radikal'deki haberin devamı için tıklayın
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde fırsat eşitliği ve sosyal sorumluluk Kunduz’da buluşuyor
-
Gençlerin yüzde 67'si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirecek
-
Sınav Eğitim Kurumları 2022 Kurucular Zirvesi gerçekleştirildi
-
Sınav’ın Voice Of Silence Team Öğrencileri ile işitme engeline duyarlılık artıyor
-
Yabancı Dil mi, Yalancı Dil mi?
-
Doğru Cevap’a yeni genel müdür
-
Sevinç Atabay, siyasete atıldı
-
Eğitimde milli servetin heba olması!?!
-
Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitim müfredatında yer almalı
-
Teknoloji’de Kadın: ‘Onun Hayali Bizim Hayalimiz’